Skip to main content

Det skal være interessant!

Der er masser af aspekter i spil, når du skal vælge uddannelse. Og du vil sikkert gerne kunne sætte hak ved det hele: spændende jobmuligheder, et fedt studiemiljø, helst i en by med masser af tilbud – og gerne med udsigt til en god løn.  

Men det allervigtigste er, at du vælger en uddannelse, som interesserer dig fagligt. Du skal bruge mange år på uni, så det er vigtigt, at du vælger noget, du har lyst til virkelig at fordybe dig i.

Måske ved du ikke helt, hvor det skal ende, men du skal turde gå efter det, der interesserer dig. Sådan får du den bedste uddannelse og det bedste udgangspunkt for din fremtid.

Skru ned for det lange lys

For de fleste fylder fremtidsudsigterne en hel del, når de skal vælge uddannelse, men lad det ikke styre dit studievalg alt for meget.  

Virkeligheden er, at de færreste ender, hvor de forestillede sig, da de begyndte på studiet. Og det er en god ting! Undervejs bliver du klogere på dig selv og dine kompetencer og opdager nye fremtidsmuligheder.

Og så er det ikke kun uddannelsen, der bestemmer dine muligheder. Ofte kan et studiejob, en praktikplads eller frivilligt arbejde betyde lige så meget.

Kom tæt på uddannelsen

Det er en rigtig god idé at bruge nogle af de mange tilbud, der lader dig møde dit kommende studie. Åbent hus, Studiepraktik og Studerende for en dag er nogle af dem.  

Du kan læse dig til meget. Men når du taler med studerende, mærker omgivelserne og måske får skævet lidt til nogle af dine kommende medstuderende, får du en helt anden fornemmelse af, om det er sted, du kan se dig selv. 

Og så ved man faktisk, at studerende, der har besøgt uddannelsen, inden de traf deres studievalg, i højere grad vælger rigtigt første gang og gennemfører den uddannelse, de er startet på.   

Tal om dit studievalg

Mange oplever, at de står ret alene med deres studievalg. Og det kan især være svært at tale om, hvis man virkelig er i tvivl om, hvad man gerne vil. For det er jo federe at fremstå som den beslutsomme type med en klar fremtidsplan. 

Men det er altid en god idé at tale med andre om dit valg, fx forældre eller gode venner. Fortæl lidt  om de overvejelser, du allerede har gjort dig. Ikke kun om uddannelsen, men fremtiden i det hele taget. Måske har de gode input?

Og husk, at der  er hjælp at hente, hvis du er kørt fast, eller bare gerne vil tale med nogle om dit valg. Du kan fx altid tage kontakt til vejlederne hos studievalg.dk

Har du en plan B?

Der findes rigtig mange studiemuligheder, og flere uddannelser har mange lighedspunkter. Så undersøg, om der ikke findes flere uddannelser, hvor du kan studere og arbejde med dine interesser.

Du kan nemlig søge op til otte uddannelser på optagelse.dk. Derfor kan det være en god idé at overveje en plan B – og måske også C og D. Så længe du husker at søge ind på de uddannelser, du rent faktisk har lyst til at blive optaget på.
 
Der er flere uddannelser som kan føre dig i den fremtidsretning, som tiltaler dig, og du er ikke fastlåst i et enkelt uddannelsesspor. Der er nemlig rum til alt det, som din uddannelsesrejse fører med sig undervejs.

Tag et valg!

Det lyder måske let bare at vælge med hjertet og følge det man brænder for. Men sandheden er, at de fleste af os ikke brænder for én bestemt ting.  

Mange venter i flere år med at søge ind på uddannelse, fordi de venter på at finde deres rette hylde. Men at vælge uddannelse handler også om at turde vælge en retning, som virker tiltrækkende – også selvom man aldrig bliver helt sikker på, om det er den rigtige vej.  

Den usikkerhed er også helt normal at tage med sig gennem studiet. 

Få mere inspiration til dit studievalg

Skriv dig op til SDU's nyhedsbrev om studievalg og optagelse.

Sidst opdateret: 07.12.2021