Skip to main content
Uddannelsesvalg & karriere

Q&A om uddannelsesvalg og karriere

Mathilde er karrierevejleder på SDU og svarer her på fem typiske spørgsmål om uddannelsesvalg og karriere.

 

Afgør mit uddannelsesvalg, hvad jeg kommer til at arbejde med som færdiguddannet?

- Når du tager en universitetsuddannelse, uddanner du dig ikke til ét bestemt job, som du gør, når du læser til fx sygeplejerske. Med en universitetsuddannelse opbygger du mange forskellige kompetencer, og du kan typisk arbejde med mange forskellige ting, og i forskellige brancher. I studietiden kan du også tone din uddannelse med fx projekter og valgfag.

- Så nej, dit uddannelsesvalg afgør ikke din fremtid alene. Men selvfølgelig tager du nogle væsentlige kompetencer med fra din uddannelse, og forskellige uddannelser giver forskellige ting i værktøjskassen, som former din måde at gå til nye udfordringer.

Det vigtigste er, at du vælger en uddannelse, som interesserer dig fagligt, og som du er motiveret for at starte på.

Skal jeg vide, hvad jeg vil arbejde som, inden jeg vælger uddannelse?

- Nej, det behøver du ikke. Nogle ved, hvad de vil, allerede inden de starter, men mange oplever også at ændre mening i løbet af studiet, i takt med at de lærer mere om sig selv, og hvad de kan og vil. Når du starter på din uddannelse, vil du garanteret opleve, at mange vil noget helt forskelligt, og at der er rigtig mange muligheder med den samme uddannelse. Det vigtigste er, at du vælger en uddannelse, som interesserer dig fagligt, og som du er motiveret for at starte på.

Hvordan står jeg, hvis jeg vælger en uddannelse, hvor jeg måske ikke kan få topkarakterer?

- For mange studerende fylder karakterer meget, men det har ofte ikke så stor betydning, når du skal søge job. Det er ikke dårligt at få gode karakterer, men det vigtigste er, at du er motiveret for at lære og udvikle dig fagligt. Arbejdsgiverne går ofte mere op i, hvilke kompetencer du har fået, end i dine karakterer. Og det kan både være kompetencer fra din uddannelse, men også fra ting, du laver uden for universitetet, som fx studiejob, praktikforløb og frivilligt arbejde.

Skal jeg have et studiejob for at få et arbejde efter studiet?

- Det korte svar er: nej, du skal ikke. Men det kan være en rigtig god idé at have i løbet af din studietid. Et studiejob giver dig mulighed for at bruge nogle af de kompetencer, du får på studiet, ”i den virkelige verden.” Og selv hvis jobbet ikke direkte har noget med dit studie at gøre, giver joberfaring dig stadig meget af det, arbejdsgiverne kigger efter. Og så er det et godt supplement til SU’en.

Manger taler om, at det er vigtigt med netværk. Hvordan får man det, når man starter et helt nyt sted?

- Dit netværk udvider sig hele tiden, når du møder nye mennesker. Tænk på, hvor mange du kender nu, som du ikke kendte, da du fx startede i gymnasiet. Dine medstuderende på universitetet bliver også en vigtig del af dit netværk, så det udvider sig nærmest automatisk i løbet af din studietid.

- Hvis du gerne vil arbejde aktivt på at udvide dit netværk, skal du sørge for at gribe muligheder for at møde nye mennesker, som fx arbejder med områder, du synes er interessante. Det vigtigste er at være nysgerrig og åben, når du møder nye mennesker, så de husker dig for den gode person, du er.

Mathilde vejleder SDU's studerende om karriere

Redaktionen afsluttet: 11.06.2019