Skip to main content

Optagelse i kvote 1 og kvote 2

Hvad er kvote 1 og kvote 2?

Alle uddannelser har et begrænset antal studiepladser. Pladserne er delt op i to kvoter, som har forskellige optagelsesprocedurer og -krav. 

I kvote 1 fordeles pladserne på baggrund af karaktergennemsnit. Pladserne går til ansøgerne med de højeste karakterer, indtil der ikke er flere kvote 1-pladser, eller indtil alle er optaget. 

I kvote 2 på SDU fordeles pladserne på baggrund af en optagelsesprøve med en eller flere tests. Her går pladserne til de ansøgere, der har klaret optagelsesprøven bedst. 

Ansøgningsfrist i kvote 2 er 15. marts kl. 12.00
Ansøgningsfrist i kvote 1 er 5. juli kl. 12.00 (se undtagelser i bunden af siden)

Bør du søge i kvote 1 eller kvote 2?

Når du skal finde ud af, om du skal søge i kvote 1 eller kvote 2, kan du stille dig selv følgende spørgsmål:

#1 - Opfylder du kravene i kvote 1?

Langt de fleste af SDU's uddannelser har et såkaldt 'karakterkrav' i kvote 1. Karakterkravet er en minimumsgrænse, som dine karakterer skal matche, for at du kan søge en plads i kvote 1. At opfylde karakterkravet er altså ikke en garanti for, at du bliver optaget, men en forudsætning for at komme i betragtning.

Hvis dine karakterer er under karakterkravet, er det nødvendigt at du søger i kvote 2.

#2 - Er det realistisk at komme ind i kvote 1?

Selvom du opfylder karakterkravet i kvote 1, er det ikke sikkert, at du ender med at få en studieplads. Der kan nemlig være flere ansøgere end studiepladser, og så er det ansøgerne med de højeste karakterer, der kommer ind. 

Når du skal vurdere dine chancer, kan du tjekke sidste års adgangskvotient. Adgangskvotienten er det karaktergennemsnit, der skulle til for at få en plads i kvote 1. Husk, at adgangskvotienten varierer fra år til år, så brug den kun som et pejlemærke. Vi kender først adgangskvotienten for årets optagelse, når vi har fordelt studiepladserne.

#3 - Søger du med adgangskursus eller 'på andet grundlag'?

Hvis du har fulgt et af SDU's adgangskurser til ingeniøruddannelserne, skal du søge om optagelse i kvote 2, da adgangskurset ikke giver mulighed for en studieplads i kvote 1. 

Det samme gælder, hvis du ikke har en adgangsgivende eksamen, men søger om optagelse på andet grundlag

#4 - Er du i tvivl?

Når du søger i kvote 2, kommer du altid i betragtning til pladserne i kvote 1, så længe du opfylder karakterkravene. At søge ind i kvote 2 kan altså kun maksimere dine chancer for at blive optaget.

Så hvis du er i tvivl, er det altid en god idé at søge i kvote 2. 

Læs om testbaseret optag i kvote 2

Det kan være et krav, at du søger inden 15. marts kl. 12.00

I enkelte tilfælde er det et krav, at du søger om optagelse inden 15. marts kl. 12, selvom du er kvalificeret til en studieplads i kvote 1. I disse tilfælde afgør du selv, om du vil deltage i optagelsesprøven i kvote 2.

Du skal søge inden 15. marts, hvis du:
  • Har en udenlandsk adgangsgivende eksamen, også IB.
  • Søger en dispensation.
  • Søger ind på samme uddannelse, som du tidligere har gået på, eller som du allerede læser på et andet universitet - læs mere om 'genoptagelse'

Optag (Bachelor) Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: +45 6550 1051

Sidst opdateret: 16.02.2022