Sundhed, lighed og økonomisk ansvarlig udvikling
SDU ønsker at række ud mod både virksomheder, offentlige institutioner, foreninger og interesseorganisationer i arbejdet med verdensmålene. Forskere fra vidt forskellige baggrunde har indsamlet data, testet teknologier og hypoteser igennem en årrække. De er nu klar til at omsætte resultaterne i en fælles indsats mod en bæredygtig fremtid. Se eksemplerne nedenfor.
-
Ingeniørvidenskabelig tøjdesign
I løbet af de kommende måneder får op mod 100.000 borgere i Guinea-Bissau udleveret stofmasker af afrikansk bomuld. Maskerne er designet af droneforsker Dylan Cawthorne, og de produceres lige nu af lokale skræddere. Formålet er dels at begrænse smitten med COVID-19, og dels at teste hvor effektive stofmasker faktisk er.
-
Podningsrobotten
Med et 3d-printet specialdesignet engangsværktøj holder robotten en podepind. Den rammer blødt og præcist det sted i halsen, hvor podningen skal tages. Efterfølgende stikker robotten podepinden ned i et glas og skruer låget på. Med flere poderobotter vil efterspurgt sundhedspersonale kunne fritages til andre funktioner. Robotten kan ligeledes få en hovedrolle i en ny strategi mod mere almindelige influenzatyper.
-
Just Society – alle fortjener en stat, de kan stole på
”Just Society” er et udvekslingsprojekt, hvor forskere rejser ud sammen med praktikere for at samarbejde med myndigheder, undervisningsinstitutioner, private virksomheder og civilsamfund om opbygning af offentlig forvaltning og bæredygtige samfundsløsninger. Internationalt er der allerede nu interesse for projektet fra både Afrika og Mellemøsten. Styrelser, myndigheder og civilsamfund, der brænder for at gøre en forskel, kan komme med i projektet.
-
Filosofiske dialoger med børn
Er vand, viden eller træer vores vigtigste ressource? Og kunne vi bedst undvære guld eller køer i vores liv? De store filosofiske spørgsmål er blevet en populær fritidsinteresse blandt mere end 100 børn i Billund Kommune det seneste år, hvor filosoffer fra SDU i samarbejde med Capital of Children Playful Minds har holdt filosofiske eksperimentarier om verdensmålene.
-
Når regnskoven først er ryddet, kommer den aldrig igen
Regnskovene er nogle af verdens ældste biotoper, men de ryddes for at give plads til blandet andet palmeolieplantager. Når først regnskoven er væk, kommer den aldrig igen, og de mennesker, som bor i skoven, dem vi kunne lære af, ender som daglejere på bunden af industrisamfundet. En af grundene til, at jæger-samlerkulturen ikke har ødelagt de biologiske omgivelser i regnskovene er en særlig inddragelse af naturen ved vigtige beslutninger.
-
Cirkulær økonomi
I 2016 blev der genereret 44,7 millioner ton elektronikskrot globalt. Det svarer til 12 Eiffeltårne hver dag. 80% skrottes via ikke-registrerede kanaler, og sjældne grundstoffer går tabt. Den indledende minedrift og raffinering af disse grundstoffer udgør en meget høj miljøbelastning. E-circle arbejder for, at grundstoffer, plastik og andre komponenter sorteres, så de kan anvendes igen og så længe så muligt. Projektet sigter mod at udvikle en open source videnplatform for producenter, designere og waste managers.
-
Ekspertliste
I dette katalog præsenterer over 100 forskere fra SDU deres forskellige bidrag til og vinkler på arbejdet med verdensmålene. Hensigten er at inspirere til samarbejde på tværs af fag og sektorer. Alle er velkomne til at kontakte de enkelte forskere, hvis I ønsker at vide mere om deres arbejde og har en idé til et samarbejde.