Skip to main content

Vores Verdensmål - nyheder

 • 19.08.2021

  SDU vil udlede langt mindre CO<sub>2</sub> i 2030

  Der er brug for handling nu, hvis vi skal lykkes med at bringe klodens klimasystem i balance. Det understreger den seneste rapport fra FN’s klimapanel med al tydelighed. På SDU betyder handling, at universitetet skal udlede langt mindre CO<sub>2</sub> i 2030 end i dag, og nu inviteres alle forskere, ansatte og studerende til at bidrage med at nå klimamålene.

 • 12.04.2021

  Den første bæredygtighedsrapport for SDU er udgivet

  Med den første bæredygtighedsrapport for SDU giver vi en kort status over arbejdet i 2019 – 2020.

 • 11.12.2020

  SDU topper på bæredygtighed blandt verdens universiteter

  I Green Metrics 2020-måling af universiteternes arbejde med bæredygtighed er SDU blevet nr. 12 ud af 922 universiteter fra hele verden.

 • 13.11.2020

  Inspirationsprisen 2020

  Inspirationsprisen gives til en gruppe ansatte og/eller studerende, som har gjort en særlig indsats for at arbejde med FN’s 17 verdensmål.

 • 21.09.2020

  Beton opsuger store mængder CO2

  Betonbygninger optager CO2 ligesom træerne. Nye beregninger viser, at beton optager cirka 30 procent af den mængde CO2, som cementproduktionen udleder.

 • 25.06.2020

  Truslerne fra mikrouniverset

  De usynlige partikler er overalt omkring os, i maden, i vandet, i luften og sågar i os, og mens nogle kan være skadelige, kan andre være den næste store medicinske revolution. Forskere fra SDU er med helt fremme inden for forskningen i alt det, som vi ikke kan se.

 • 22.06.2020

  Kan teater hjælpe klimaet på rette vej?

  Studerende har været med i improviseret teater for at blive bevidste om, hvordan de kan leve mere bæredygtigt. Bag projektet står forskere fra SDU, og de er imponerede over de unges engagement.

 • 14.06.2020

  Droner i flok skal overvåge Europas broer og jernbaner

  Et stort EU-projekt med SDU i spidsen skal de kommende tre år udvikle et automatisk dronesystem til overvågning af broer, jernbaner og anden kritisk infrastruktur. Dronerne skal flyve i flok, fotografere konstruktionerne, ’spise’ strøm fra elkabler og selv give besked, hvis der er behov for reparationer.

 • 13.05.2020

  Du kan ikke undgå mikroplast

  Ingen mennesker på denne jord kommer gennem livet uden at trække vejret, drikke vand og indtage salt. For langt de fleste af os betyder det også et ufrivilligt indtag af mikroplast.

 • 07.05.2020

  SDU skal sikre rent drikkevand i Indien

  Indien tørster. Næsten halvdelen af befolkningen risikerer at blive ramt af vandmangel. Den indiske regering er derfor ved at udrulle en storslået vandplan, som forskere i miljøteknologi skal hjælpe med at føre ud i livet.

 • 30.04.2020

  Opskyllet tang på stranden: Klamt eller værdifuldt?

  Isolering, gødning og dyrefoder: Mennesket har i århundreder udnyttet strandens opskyllede tang og ålegræs på et utal af måder, som også giver mening i dag, lyder det fra forskere, der opfordrer til bedre udnyttelse.

 • 02.04.2020

  SDU bliver medlem af FN’s globale bæredygtighedsnetværk SDSN

  Som medlem af SDSN vil SDU indgå i et netværk, som med baggrund i videnskabelig og teknologisk ekspertise har fokus på at fremme FN’s verdensmål og skabe et mere bæredygtigt samfund.

 • 11.03.2020

  H.O.R.T.U.S. XL suger CO2 ud af luften

  Kunstinstallationen er verdens første 3D-printede bioreaktor. Den er skabt af SDU CREATE-gruppen med en teknologi, der måske kan være med til at løse de store klimaudfordringer.

 • 05.03.2020

  Ny metode genanvender 95 procent platin

  I dag brændes industriskrot for at genanvende det sjældne og kostbare metal platin, men en forsker fra SDU har fundet en metode, som miljøvenligt og billigt genanvender over 95 procent platin.

 • 27.02.2020

  Studerende udvikler bæredygtige bind af planter

  Tre studerende var trætte af, at de ikke at kunne finde bæredygtige hygiejnebind. De har derfor udviklet et af plantefibre, som suger ligeså godt som konventionelle bind. Nu jagter de patent og investorer til deres opfindelse.

 • 25.02.2020

  Forskere efterlyser bedre data om ulighed

  For at vi kan reducere uligheden i og mellem verdens lande, har vi brug for bedre data om ulighed. Der mangler et internationalt system til at måle ulighed, lyder budskabet fra professor Paul Sharp og mere end 50 andre økonomer.

 • 23.01.2020

  Skal fremtidens super-batterier laves af havvand?

  Kapløbet om at udvikle genopladelige og effektive batterier til fremtiden er i fuld gang. En lovende mulighed er at gå over til batterier, der baseres på natrium, som findes til overflod i havvand.

 • 20.12.2019

  Kan filosofiske dialoger modvirke klimaangst?

  Er vand eller viden vores vigtigste ressource? De store filosofiske spørgsmål er blevet en populær fritidsinteresse blandt mere end 100 børn i Billund Kommune, mens filosoffer fra SDU har holdt filosofiske dialoger om Verdensmålene i samarbejde med CoC Playful Minds.

 • 20.12.2019

  Ingeniører skal tænke cirkulært

  Syddansk Universitet går helt nye veje for at uddanne ingeniører i bæredygtig tankegang, hvor materialer som tekstil, plastik og vindmøllevinger genbruges i nye produkter.

 • 20.12.2019

  Spis bare flæskesvær - det gavner klimaet

  En alt for stor del af vores kød ender med at blive brændt i stedet for spist. For eksempel ender kun en fjerdedel af koen som kød på tallerkenen. Ny forskning viser, at der er en stor klimagevinst i at åbne vores gastronomiske horisonter - og ikke mindst spise mere sylte og flæskesvær her i juletiden.

 • 09.12.2019

  Nordatlanten skal undersøges for mikroplast

  Hver eneste dag skyller EU-landene mange tusinde tons mikroplastik ud i Nordatlanten. Forskere skal nu undersøge, hvor skadeligt, det er for de nordatlantiske havdyr og miljø.

 • 26.11.2019

  Storbyer skal forberede sig på vand og varme

  SDU er ved at opbygge en forskningsgruppe, der undersøger, hvordan byer kan håndtere både årsagerne og virkningerne af klimaforandringer i et bæredygtigt perspektiv.

 • 05.11.2019

  Sådan vil forskerne producere klimavenligt flybrændstof

  Om få år kan vi begynde at producere bæredygtige flybrændstoffer i Danmark. Det konkluderer en rapport, som forskere fra SDU står bag. De vurderer, at produktionsfaciliteter til fremstilling af 100 procent grønt flybrændstof kan stå klar allerede i 2025.

 • 29.10.2019

  SDU uddeler ny verdensmålspris

  Christine Stabell Benn og hendes forskerteam er første modtagere af Inspirationsprisen, som SDU har indstiftet for at understøtte universitetets arbejde med FN’s 17 Verdensmål.

 • 16.10.2019

  Algoritme skal hjælpe vilde fisk

  Forskere har udviklet en algoritme, som kan afsløre, om fisk vokser og trives i havet. Biologerne har dermed fået et redskab til præcist at måle, om miljøpåvirkninger og klimaforandringer påvirker væksten hos vilde fisk.

 • 03.10.2019

  Humaniora og Verdensmålene

  Humaniora på SDU satte ved dette års ledelsesseminar fokus på FN’s Verdensmål med bl.a. oplæg fra Mogens Lykketoft, projektleder Louise Thomsen fra CBS og ivrig debat om, hvordan et universitet kan arbejde med Verdensmålene.

 • 02.10.2019

  Hiv-medicin virker kun, hvis den når frem

  Borgerkrig, statskup og en lang række kupforsøg. Guinea-Bissau har i årevis været plaget af politiske uroligheder, som påvirker forebyggelse og behandling af hiv-smittede i det fattige vestafrikanske land.

 • 10.09.2019

  Mikroorganismer mindsker metanudslippet fra havet

  I Stillehavet sørger bakterier for at fjerne enorme mængder af drivhusgassen metan.

 • 09.09.2019

  Satellitter skal stoppe udledning af ammoniak

  Ammoniak er et voksende miljøproblem, men satellitter kan hjælpe landbruget til at minimere udledningen. Ph.d.-studerende modtager Det Europæiske Rumfartsagenturs bæredygtighedspris for et system, hvor satellitter måler markers ammoniakfordampning.

 • 30.08.2019

  SDU-studerende vinder klimapris

  Anders Winther Mortensen og Kasper Dalgas Rasmussen får Klimaprisen 2019 for deres forskning og arbejde for klimaet og et dansk samfund fri for fossile brændstoffer. Prisen blev overrakt i går festsal på Odense Rådhus.

 • 07.08.2019

  SDU-initiativer i spil om bæredygtighedspriser

  Professor Henrik Wenzel og de to ph.d.-studerende Anders Mortensen og Kasper Rasmussen fra SDU er blandt de nominerede til Odenses verdensmålspriser, som bliver uddelt i slutningen af august.

 • 01.01.0001

  SDU skal være Danmarks første bæredygtige universitet

  FN’s 17 Verdensmål bliver Syddansk Universitets kompas.